Παρακολουθήσεις ΕΥΠ: Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει!
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μπορεί πλέον να παρακολουθεί χιλιάδες πολίτες επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια, χωρίς όμως εκείνοι να έχουν το δικαίωμα να το μάθουν και να προστατευτούν δικαστικά.
Καλημέρα και Καλή Χρονιά!
Ελπίζω να είστε καλά και να περάσατε όμορφα τις ημέρες των γιορτών, παρά τη δύσκολη πραγματικότητα που διαμορφώνει η πανδημία.
Μοιράζομαι μαζί σας την πρώτη έρευνα του νέου έτους, η οποία αποκαλύπτει πώς η ΕΥΠ μπορεί πλέον να παρακολουθεί χιλιάδες πολίτες επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια, χωρίς όμως εκείνοι να έχουν το δικαίωμα να μάθουν για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους και χωρίς να μπορούν να ζητήσουν αποτελεσματική δικαστική προστασία για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Την έρευνα κάναμε μαζί με τον Νικόλα Λεοντόπουλο και τον Σταύρο Μαλιχούδη, συναδέλφους και μέλη της δημοσιογραφικής κοινότητας του Reporters United.
Παρακάτω παραθέτω τα βασικά σημεία του ρεπορτάζ. Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο στον Άσωτο Ρεπόρτερ και το R•U.
Η κυβέρνηση δεν θέλει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τους παρακολουθεί
Τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση κατέθεσε αντισυνταγματική τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με «κατεπείγουσες ρυθμίσεις» για τις συνέπειες της πανδημίας. Η τροπολογία δεν ήταν μόνο άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νόμου, αλλά και εκπρόθεσμη, κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.
Με αυτή την τροπολογία η κυβέρνηση άλλαξε τους κανόνες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών: Στέρησε από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ, αν ο λόγος της παρακολούθησής τους αφορά την εθνική ασφάλεια.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή η νομοθεσία προέβλεπε ότι μετά τη λήξη του μέτρου της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών κάποιου πολίτη (μετά δηλαδή το τέλος της παρακολούθησης), η ΑΔΑΕ μπορούσε να γνωστοποιεί στον θιγόμενο την άρση του απορρήτου, είτε αυτή έγινε για διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων είτε για λόγους εθνικής ασφάλειας. Μοναδική προϋπόθεση για τη γνωστοποίηση ήταν να μην διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση του απορρήτου.
Λεπτομέρεια με σημασία: Η νέα διάταξη έχει αναδρομική ισχύ, με άλλα λόγια η δυνατότητα γνωστοποίησης καταργείται και για τις άρσεις του απορρήτου (δηλαδή νόμιμες υποκλοπές) που συνέβησαν προ της 31ης Μαρτίου.
Σοβαρές αντιδράσεις και νομικά επιχειρήματα από μέλη της ΑΔΑΕ
Αν το θέμα είχε μείνει εκεί είναι πολύ πιθανό να μην το μαθαίναμε ποτέ. Ευτυχώς, για το δημόσιο συμφέρον, αντέδρασαν οι πιο αρμόδιοι: Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος και δύο ακόμα μέλη της ΑΔΑΕ, η νομικός Αικατερίνα Παπανικολάου και ο καθηγητής Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων Στέφανος Γκρίτζαλης. Συνέγραψαν ένα επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο υψηλού κύρους περιοδικό Constitutionalism του Ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης».
Οι τρεις επιστήμονες ήδη στον τίτλο αναφέρουν ρητά ότι προκύπτει «Αντίθεση του άρθρου 87 Ν. 4790/2021 προς τις εγγυήσεις της ΕΣΔΑ για διαφύλαξη του απορρήτου των επικοινωνιών».
Στο άρθρο τους υποστηρίζουν ότι η νέα διάταξη ενδέχεται να παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς και τον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Οι συντάκτες καταλήγουν με μια πολύ σοβαρή διαπίστωση: Από τη στιγμή που ο πολίτης δεν μπορεί να μάθει ότι άρθηκε το απόρρητο των επικοινωνιών του, «στερείται πλήρως κάθε δυνατότητας να ζητήσει αποτελεσματική δικαστική προστασία».
Μάλιστα, σημειώνουν ότι σε ανάλογες περιπτώσεις το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής της ΕΣΔΑ, διότι οι εναγόμενες χώρες (Βουλγαρία, Ρωσία και Ουγγαρία) δεν πρόβλεψαν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα εκ των υστέρων γνωστοποίησης άρσης του απορρήτου επικοινωνιών στους πολίτες τους.
Στήριξη και από το ΚΙΝΑΛ
Από τα έγγραφα της Βουλής προκύπτει ότι εκτός από τη ΝΔ, υπέρ της τροπολογίας για την άρση του απορρήτου ψήφισε και το ΚΙΝΑΛ.
Κατά της ρύθμισης ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Παρών ψήφισαν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.*
Το Reporters United απηύθυνε ερωτήματα προς το ΚΙΝΑΛ (προς τον βουλευτή Ανδρέα Πουλά, εισηγητή του κόμματος στο πολυνομοσχέδιο) σχετικά με τη στάση τους. Μέχρι σήμερα δεν λάβαμε καμία απάντηση.
Πικραμμένος: Πηγαίνετε εκ μέρους μου στον Διοικητή της ΕΥΠ
Ερωτήματα θέσαμε και προς τον πρωθυπουργό, πάλι χωρίς να λάβουμε απάντηση. Ερωτήσεις απευθύναμε και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο (πρώην πρόεδρο του ΣτΕ και πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό), οι οποίοι υπέγραψαν την τροπολογία. Κανείς από τους δύο δεν απάντησε.
Ωστόσο, η στάση και των δύο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Όταν στείλαμε ερωτήσεις στον υπουργό Δικαιοσύνης, εκπρόσωπός του επικοινώνησε μαζί μας και μας ζήτησε περισσότερο χρόνο για να απαντήσει. Παρότι ανταποκριθήκαμε θετικά στο αίτημα αναβάλλοντας τη δημοσίευση, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έδωσε απαντήσεις.
Όσον αφορά τον κ. Πικραμμένο, μετά την υποβολή των ερωτημάτων μας, εκπρόσωπος της Αντιπροεδρίας μας κάλεσε τηλεφωνικά και μας ζήτησε να απευθυνθούμε για το θέμα στον Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και να ζητήσουμε συνάντηση μαζί του εκ μέρους του αντιπροέδρου. Καλέσαμε την ΕΥΠ μεταφέροντας το μήνυμα του αντιπροέδρου. Μετά από μερικές μέρες, εκπρόσωπος του Διοικητή της ΕΥΠ μας έκλεισε ραντεβου για τις 23 Δεκεμβρίου. Δύο μέρες πριν το ραντεβού, ωστόσο, η εκπρόσωπος μας ενημέρωσε πως το ραντεβού δεν μπορεί να γίνει λόγω «έκτακτων επιχειρησιακών αναγκών».
Τι σχέση έχει η ΕΥΠ με τη σκλήρυνση του απορρήτου;
Εδώ προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα: Με ποια θεσμική λογική ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ερωτώμενος για μια νομοθετική ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση και υπέγραψε ο ίδιος, παραπέμπει στον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας; Βρίσκεται η ΕΥΠ πίσω από το σκεπτικό της σκλήρυνσης του νόμου για την άρση του απορρήτου; Και τελικά, ποιος νομοθετεί σ’ αυτή τη χώρα, η κυβέρνηση ή οι μυστικές υπηρεσίες;
Αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτών
Η τροπολογία του Μαρτίου δεν έρχεται εν κενώ. Στα μέσα Νοεμβρίου η Εφημερίδα των Συντακτών με αποκλειστικό δημοσίευμά της (Πολίτες σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ, Δημήτρης Τερζής) αποκάλυψε ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί πολίτες, υπαλλήλους οργανώσεων που ασχολούνται με το προσφυγικό, δημοσιογράφους και δικηγόρους.
Από την αποκάλυψη της ΕφΣυν ο δημοσιογράφος του Solomon και μέλος της κοινότητας του Reporters United Σταύρος Μαλιχούδης ανακάλυψε ότι ανήκει σε όσους παρακολουθούνται από την ΕΥΠ. Συμπτωματικά ή όχι, το τάιμινγκ των δύο γεγονότων συμπίπτει: Η τροπολογία για το απόρρητο ψηφίστηκε στις 31 Μαρτίου, οι επικοινωνίες του Μαλιχούδη που καταγράφονται στο σήμα της ΕΥΠ έγιναν στα μέσα Απριλίου.
13.751 παρακολουθήσεις στο όνομα της εθνικής ασφάλειας
Μια ματιά στις ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων της ΑΔΑΕ αρκεί για να δείξει το μέγεθος του προβλήματος. Όχι μόνον ο αριθμός των άρσεων του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας αυξάνεται σταθερά από χρόνο σε χρόνο, αλλά η αύξηση είναι τόσο δυσανάλογα μεγάλη ώστε έχουμε φτάσει στο σημείο οι άρσεις του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας να είναι υπερπολλαπλάσιες των άρσεων για τη διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων.
*Διόρθωση 5/1/2022: Σε προηγούμενη εκδοχή του άρθρου αναφερόταν λανθασμένα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την τροπολογία για την ΕΥΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ΟΧΙ. Η παρανόηση οφείλεται στην επαναρίθμηση των άρθρων του νομοσχεδίου μετά την ενσωμάτωση σε αυτό των τροπολογιών. Να σημειώσουμε ότι προ της δημοσίευσης του κομματιού είχαμε επικοινωνήσει επανειλημμένα με τους δύο αρμόδιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεργάτες τους ζητώντας τους να εξηγήσουν τη στάση του κόμματος αλλά κανείς τους δεν μας απάντησε. Η αλλαγή έγινε μετά από επικοινωνία εκ μέρους συνεργάτη του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητή στο νομοσχέδιο Γιώργου Βαρεμένου, την επομένη της δημοσίευσης.