Η σημασία του ρεπορτάζ: Παραίτηση Πατεράκη μετά την έρευνα Spiegel και Reporters United
Μετά τα δημοσιογραφικά ερωτήματα του Spiegel και του Reporters United, o επιχειρηματίας Γ. Πατεράκης παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου «μετά από μακρά σκέψη».
Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Reporters United και το Spiegel. Συντάκτες για την ελληνική έκδοση: Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Χριστόφορος Κάσδαγλης. Συντάκτες για τη γερμανική έκδοση: Sven Becker, Nicola Naber.
Τη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, Spiegel και Reporters United στείλαμε ερωτήσεις στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τον επιχειρηματία Γιώργο Πατεράκη. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Πατεράκης ήταν παρών σε συναντήσεις Ελλήνων υπουργών με γερμανικές εταιρείες που εμφανίστηκαν και στο πελατολόγιο της εταιρείας του MCI. Λίγο αργότερα, ο κ. Πατεράκης παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου του επιμελητηρίου.
Ο επιχειρηματίας Γιώργος Πατεράκης παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με φόντο τις αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού Spiegel και του Reporters United για «τα δύο γερμανικά καπέλα του Έλληνα συμβούλου».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Πατεράκης ήταν παρών σε συναντήσεις Ελλήνων υπουργών με γερμανικές εταιρείες που εμφανίστηκαν και στο πελατολόγιο της εταιρείας του MCI.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Αθανάσιος Κελέμης απάντησε σε ερώτημά μας ύστερα από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ μας ότι ο κ. Πατεράκης παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα «μετά από μακρά σκέψη». Το όνομά του έχει διαγραφεί από την επίσημη ιστοσελίδα του επιμελητηρίου.
Η Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου γερμανικών επιμελητηρίων, επιβεβαίωσε την παραίτηση. Ο κ. Πατεράκης δεν απάντησε στα νέα ερωτήματά μας για το παρόν ρεπορτάζ.
Ας δούμε το χρονικό της έρευνας και της παραίτησης Πατεράκη.
Τη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, Spiegel και Reporters United είχαν στείλει ερωτήσεις στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και στον κ. Πατεράκη, για να τοποθετηθούν στα ευρήματα του κοινού ρεπορτάζ μας, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία. Οι ερωτήσεις αφορούσαν εσωτερικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Πατεράκης, ως αντιπρόεδρός του, ήταν παρών σε συναντήσεις Ελλήνων υπουργών (Γεωργιάδη και Σκρέκα) με γερμανικές εταιρείες που εντοπίστηκαν και στο πελατολόγιο της εταιρείας του MCI, η οποία ειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πολυεθνικές και δημόσιες επιχειρήσεις.
Οι συναντήσεις έγιναν στο Βερολίνο. Τον Μάρτιο του 2022, ο τότε υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε με την εταιρεία – παραγωγό ενέργειας B. Grimm. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με την εταιρεία – παραγωγό ορυκτού αερίου Linde. B. Grimm και Linde εμφανίζονται και στο πελατολόγιο της εταιρείας του κ. Πατεράκη, ο οποίος πήρε μέρος στα ταξίδια. Οι εταιρείες δεν απάντησαν στα αιτήματά μας για απαντήσεις.
«Για την DIHK, η ανάμειξη συμφερόντων δεν είναι αποδεκτή. Θα ερχόταν σε αντίθεση με την κεντρική ιδέα ενός επιμελητηρίου που είναι προσανατολισμένο στα συλλογικά συμφέροντα των εταιρειών μελών του»
Εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) στη δημοσιογραφική έρευνα.
Για αυτές τις συναντήσεις, το επιμελητήριο έκλεισε αίθουσες σε δύο πολυτελή ξενοδοχεία του Βερολίνου. Όπως σημειώνει και το Spiegel στο ρεπορτάζ του, οι συναντήσεις εγείρουν το ζήτημα αν εν προκειμένω παραβιάστηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας του επιμελητηρίου.
Ο κ. Πατεράκης απέρριψε ως «πλήρως αβάσιμες» τυχόν αιτιάσεις για «υποτιθέμενες παραβιάσεις» του Κώδικα Δεοντολογίας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, που κάνει σαφή διάκριση μεταξύ των συμφερόντων του ίδιου και των μελών του. Σημείωσε ότι οι πληροφορίες για τους πελάτες και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της MCI καλύπτονται από «καθήκον εμπιστευτικότητας».
Ο κ. Κελέμης δήλωνε ότι το επιμελητήριο δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες για το πελατολόγιο και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του κ. Πατεράκη. Η Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), στην οποία επίσης είχαμε στείλει ερωτήσεις, είχε απαντήσει ότι δεν είχε «ουδεμία γνώση των πελατών στους οποίους ο κ. Πατεράκης παρέχει συμβουλές».
Όμως, κατά την εκτίμησή μας, ήδη οι απαντήσεις της DIHK πρόδιδαν μια αποστασιοποίηση από τον κ. Πατεράκη. Σε ερώτηση για τις εμπιστευτικές συναντήσεις στο Βερολίνο και το ζήτημα του Κώδικα Δεοντολογίας, εκπρόσωπος της DIHK είχε δηλώσει: «Για την DIHK, η ανάμειξη τέτοιων συμφερόντων δεν είναι αποδεκτή. Θα ερχόταν σε αντίθεση με την κεντρική ιδέα ενός επιμελητηρίου που είναι προσανατολισμένο στα συλλογικά συμφέροντα των εταιρειών μελών του». Την αίσθηση περί αποστασιοποίησης επέτεινε το γεγονός ότι αιφνιδίως το όνομα του κ. Πατεράκη εξαλείφθηκε από την ιστοσελίδα του επιμελητηρίου, γεγονός που επισημάναμε στο ρεπορτάζ.
Ο κ. Πατεράκης απέρριψε ως «πλήρως αβάσιμες» τυχόν αιτιάσεις για «υποτιθέμενες παραβιάσεις» του Κώδικα Δεοντολογίας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου
Τα τελευταία χρόνια ο κ. Πατεράκης αποτέλεσε σημαίνουσα προσωπικότητα στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και στις επαφές με γερμανικές εταιρείες που ενδιαφέρονταν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Το 2022 ανέλαβε τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου του επιμελητηρίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο, ύψους σχεδόν 36 δισ. ευρώ μόνο για την Ελλάδα, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και γερμανικών επιχειρήσεων.
Τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο των Predator Files είχαμε αποκαλύψει ότι ο κ. Πατεράκης ήταν ένα από τα 11 πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν μέσω Predator, με το κακόβουλο SMS να παρουσιάζει ως αποστολέα τον αριθμό κινητού του Γρηγόρη Δημητριάδη.