Η πρώτη ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις υποκλοπές
…μάλλον γιατί για πρώτη φορά η υπόθεση του Predator κρίθηκε από όργανο της Πολιτείας που δεν ελεγχόταν από αυτήν.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Reporters United και την ΕφΣυν. Συντάκτες: Νικόλας Λεοντόπουλος, Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Χριστόφορος Κάσδαγλης.
Η υπόθεση των υποκλοπών δεν άρχισε το 2022, αλλά το 2021. Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε αντισυνταγματικά τον νόμο για τις παρακολουθήσεις, με σκοπό να αποκρύψει την παρακολούθηση Κουκάκη. Αμέσως μετά, τρία μέλη της ΑΔΑΕ (ας επαναλαμβάνουμε τα ονόματά τους, έχουν θέση στην Ιστορία), οι Χρήστος Ράμμος, Κατερίνα Παπανικολάου και Στέφανος Γκρίτζαλης, δημοσίευσαν το περίφημο επιστημονικό άρθρο τους με το οποίο τεκμηρίωναν την αντίθεσή του νέου νόμου στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).
Από τότε, επί τριάμισι χρόνια, το Μαξίμου σημείωσε συνεχείς νίκες στην απόπειρα ελέγχου των θεσμών και συγκάλυψης των υποκλοπών. Ανέθεσε τη διερεύνηση του σκανδάλου στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (υπό τον πρώην σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη, Άγγελο Μπίνη). Αντικατέστησε παράνομα μέλη της ΑΔΑΕ όταν η Ανεξάρτητη Αρχή επρόκειτο να επιβάλει πρόστιμο στην ΕΥΠ (1, 2, 3). Επιτέθηκε φραστικά στον κ. Ράμμο. Κατέστησε με νέο νόμο αδύνατη την ενημέρωση των πολιτών για την παρακολούθησή τους. Συγκάλυψε τη διερεύνηση του Predator Gate στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την Εξεταστική Επιτροπή.
Η απόφαση δεν είναι μόνο νίκη της ΕφΣυν και του Reporters United. Είναι κι η πρώτη ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Ακόμη, ο διορισμένος από την κυβέρνηση εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος απείλησε με ποινική δίωξη τα μέλη της ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Κι έπειτα, η νέα (τότε) εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη αφαίρεσε την υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ εκείνη ήταν κοντά στη διαπίστωση κοινού κέντρου ΕΥΠ – Predator.
Και τέλος, ήρθε η απαλλαγή όλων των κρατικών αξιωματούχων από τον αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση, χωρίς να κληθούν κρίσιμοι μάρτυρες και χωρίς να ληφθούν υπόψη αδιάσειστα τεκμήρια της δικογραφίας. Και διώχθηκαν ποινικά μόνο τέσσερις ιδιώτες, μεταξύ των οποίων οι Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος (κουμπάρος του κ. Δημητριάδη), κι αυτοί μόνο για πλημμέλημα. Ενώ ο κ. Δημητριάδης, παρά τα τεκμήρια που τον συνδέουν μαζί τους (ενδεικτικά ρεπορτάζ μας: 1, 2, 3), απαλλάχθηκε από κάθε ευθύνη.
Διαβάστε όλα τα κείμενα της έρευνας του Reporters United για τις υποκλοπές εδώ.
Κι όμως, στις 4 Οκτωβρίου ήρθε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απέρριψε -για λόγους ουσίας- την αγωγή Δημητριάδη σε βάρος μας. Αυτή η απόφαση, η πρώτη από όργανο της Πολιτείας μη ελεγχόμενο απ’ την κυβέρνηση, αναφέρει ότι στα ρεπορτάζ μας «γίνεται μία αναλυτική περιγραφή αληθών επιχειρηματικών μεταβιβάσεων, στη βάση της δημοσιογραφικής έρευνας για τη λειτουργία του λογισμικού Predator στην Ελλάδα».
Η απόφαση δεν είναι μόνο νίκη της ΕφΣυν και του Reporters United. Είναι κι η πρώτη ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε μια υπόθεση όπου το Μαξίμου έκανε το παν για να τη σκοτώσει, αλλά εκείνη παραμένει ζωντανή για να στοιχειώνει τους ενοίκους του.