Υποκλοπές: Δικαίωση της δημοσιογραφικής έρευνας
Η απόρριψη της αγωγής Δημητριάδη εκ μέρους της ελληνικής Δικαιοσύνης και όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Καλημέρα!
Ελπίζω να είστε όλες κι όλοι καλά και να περνάτε όμορφα το τριήμερο.
Σας γράφω, καθώς θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες θετικές εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών. Φρόντισα να τις συγκεντρώσω όλες σ’ ένα κείμενο ολιγόλεπτης ανάγνωσης, μιας που αυτές οι ημέρες δεν πρέπει να είναι αφιερωμένες σε οθόνες.
Καταρχάς, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δημοσίευσε την απόφασή του με την οποία απέρριψε -για λόγους ουσίας- την αγωγή του πρώην Γενικού Γραμματέα (και ανιψιού) του πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη κατά του Reporters United, της ΕφΣυν και των ρεπόρτερ Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Θανάση Κουκάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Πρόκειται για μια δικαίωση της δημοσιογραφικής μας έρευνας, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 και βαίνει πλέον στον τρίτο χρόνο της (όλα τα άρθρα συγκεντρωμένα εδώ).
Μπορείτε να διαβάσετε στις σχετικές δημοσιεύσεις (Reporters United & Άσωτος Ρεπόρτερ) ολόκληρη τη δικαστική απόφαση, καθώς επίσης και το πώς η αγωγή Δημητριάδη έτυχε καταδίκης -από διεθνούς κύρους οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου- ως SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation), δηλαδή ως καταχρηστική νομική ενέργεια με σκοπό τη φίμωση της έρευνάς μας.
Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δεν είναι μόνο μια νίκη της δημοσιογραφικής έρευνας και της ελευθερίας του Τύπου. Είναι κι η πρώτη ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των υποκλοπών, μάλλον επειδή για πρώτη φορά η υπόθεση του Predator κρίθηκε από όργανο της Πολιτείας που δεν ελεγχόταν από αυτήν (περισσότερα στο ρεπορτάζ: Reporters United & Άσωτος Ρεπόρτερ).
Καθώς το ρεπορτάζ για το Predator Gate συνεχίζεται, Reporters United και ΕφΣυν αποκτήσαμε πρόσβαση στην κατάθεση του κ. Δημητριάδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών. Από τη μελέτη της προκύπτει ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού είχε υποστηρίξει ότι δεν γνωρίζει τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο, πρώην αναπληρωτή διαχειριστή και μέτοχο της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύτηκε το Predator με έδρα την Ελλάδα και με άδειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός φαίνεται πως καταρρίπτεται από τα τεκμήρια του ρεπορτάζ και, πιο συγκεκριμένα, από την επιστολή του Κύπριου δικηγόρου Αλέξανδρου Σίνκα προς την Επιτροπή PEGA της Ευρωβουλής, η οποία διερεύνησε τη χρήση λογισμικών υποκλοπών (Predator και Pegasus) σε κράτη μέλη της ΕΕ.
Στην έγγραφη μαρτυρία του ο κ. Σίνκα επιβεβαιώνει ότι «είναι φίλος του κ. Δημητριάδη», καθώς επίσης και την ορθότητα δημοσιεύματος του Βήματος, το οποίο ο ίδιος ο κ. Σίνκα επικαλείται και το οποίο ανέφερε ότι ο ανιψιός του πρωθυπουργού τού συνέστησε τον κ. Μπίτζιο, ώστε να τον εκπροσωπήσει απέναντι σε αγωγή του επιχειρηματία κ. Λογοθέτη κατά του κ. Μπίτζιου στην Κύπρο (περισσότερα στο ρεπορτάζ: Reporters United & Άσωτος Ρεπόρτερ).
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Μπίτζιος, που είχε επίσης στραφεί με εξώδικο κατά της έρευνάς μας, έχει μεγάλη σημασία για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, καθώς βρίσκεται πλέον υπό καθεστώς κυρώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ λόγω της συμμετοχής του στον εταιρικό γαλαξία της Intellexa.
Περισσότερες ενδεικτικές δημοσιεύσεις σχετικά με τη δικαστική απόφαση που απέρριψε την αγωγή Δημητριάδη:
«Μία ιστορική δικαστική απόφαση για την ελευθερία του Τύπου και την ερευνητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα»: Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τασόπουλος αναλύει τη σημασία της ιστορικής δικαστικής απόφασης, αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών, για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η εξουσία σε μία φιλελεύθερη δημοκρατία έχει υποχρέωση λογοδοσίας με πειστικές απαντήσεις και όχι με εκφοβιστικές ενέργειες.
Εμβληματική δικαστική Απόφαση κατά SLAPPs: Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).
«Κανένας, όση εξουσία κι αν έχει, δεν είναι υπεράνω κριτικής» – ΕΣΗΕΑ και πανεπιστημιακοί μιλούν για την αγωγή Slapp του Δημητριάδη: Ρεπορτάζ του Δημήτρη Τερζή στο in.gr.
Victory for Greek Journalists in Surveillance Case: Αφιέρωμα της διεθνούς οργάνωσης Human Rights Watch (στα αγγλικά).
«Θετικό σημάδι για την ελευθερία του Τύπου»: Παρέμβαση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) αναφέρει ότι η δικαστική απόφαση απόρριψης της αγωγής Δημητριάδη αποτελεί «ένα θετικό σημάδι για την ελευθερία του Τύπου» και προσθέτει ότι είναι ώρα να διωχθούν όσα πρόσωπα χρησιμοποίησαν το Predator σε βάρος δημοσιογράφων (στα αγγλικά).
Πέρα από την απόρριψη της αγωγής Δημητριάδη, ένα ακόμη καλό νέο για το ρεπορτάζ των υποκλοπών είναι ότι τα “Predator Files” συμπεριλήφθηκαν στη βραχεία λίστα για το πανευρωπαϊκό βραβείο Daphne Caruana Galizia. (Εδώ όλες οι συμμετοχές στη βραχεία λίστα, καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για τη νικήτρια έρευνα “Lost in Europe” με θέμα την εξαφάνιση πάνω από 50.000 ασυνόδευτων παιδιών στην Ευρώπη)
Η διεθνής έρευνα των Predator Files απέδειξε μέσω απόρρητων εγγράφων πώς η Ελλάδα έγινε διεθνής κόμβος των υποκλοπών της Intellexa. Αποκάλυψε ακόμη πώς τρεις γερουσιαστές κι ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στοχοποιήθηκαν μέσω Predator, μία από τις εξελίξεις που οδήγησαν σε κυρώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά προσώπων που συνδέονται με την Intellexa (εδώ και εδώ).
Διαβάστε τα πέντε ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στο Reporters United, στο πλαίσιο της έρευνας:
Predator Files: Ο γαλαξίας της Intellexa και η ελληνική μαύρη τρύπα (RU & ΑΡ)
Predator Files: Η Αθήνα κόμβος των υποκλοπών της Intellexa (RU & ΑΡ)
Predator Files: Βιετνάμ & Intellexa στο ρουθούνι ΗΠΑ & ΕΕ – Ανησυχία στο Μαξίμου (RU & ΑΡ)
Επιχείρηση Μαδαγασκάρη: Η Αθήνα εξάγει Predator, το Παρίσι ερευνά τους εξαγωγείς του (RU & ΑΡ)
Predator Files: Από τον αριθμό του Γρηγόρη Δημητριάδη, με αγάπη (RU & ΑΡ)
Μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο των δημοσιεύσεων όλων των media partners της έρευνας εδώ.
Τα Predator Files πραγματοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό του δικτύου ερευνητικής δημοσιογραφίας EIC (European Investigative Collaborations), μετά από διαρροή εγγράφων προς το Mediapart και το SPIEGEL και με τη συμμετοχή του Reporters United, της ΕφΣυν και των διεθνών ΜΜΕ: Mediapart, SPIEGEL, De Standaard, Le Soir, NRC, infoLibre, Politiken, Expresso, VG, Domani, Wochenzeitung (WOZ), Shomrim, Daraj Media, Washington Post. Τεχνική υποστήριξη: Amnesty International.
Σύντομα, περισσότερο ρεπορτάζ.
Φιλικά,
Θοδωρής