Κυβερνητικές αποτυχίες με λιγνίτη και Αττική Οδό
Πώς για 10 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις άφησαν απροστάτευτο ένα χωριό από τον ρυπογόνο λιγνίτη. Πώς η αποζημίωση της Αττικής Οδού μπορεί να καταλήξει στον εργοδότη και όχι στον εγκλωβισμένο εργαζόμενο.
Καλημέρα!
Ελπίζω να είστε καλά παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε το κύμα κακοκαιρίας τις τελευταίες μέρες και τη μεγάλη πίεση που συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία.
Αυτή την εβδομάδα θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα περιβαλλοντικό ρεπορτάζ και μια καταγγελία εργαζομένου που αφορά την προσπάθεια του εργοδότη του να αποσπάσει την αποζημίωση των 2.000 ευρώ της Αττικής Οδού εκμεταλλευόμενος τους όρους καταβολής που προέβλεψε η εταιρεία.
Όταν το κράτος αθετεί την υπόσχεσή του: Η ομηρία της Ακρινής Κοζάνης
Ας ξεκινήσουμε με το ρεπορτάζ. Το 2011 η ελληνική πολιτεία δεσμεύτηκε με νόμο που ψήφισαν όλα τα κόμματα να μετεγκαταστήσει το χωριό της Ακρινής Κοζάνης μακριά από τις ρυπογόνες λιγνιτοφόρες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Σκοπός του νόμου ήταν η εκμετάλλευση του λιγνίτη και η προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων από το βρώμικο καύσιμο.
Δέκα χρόνια μετά, καμία κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) δεν υλοποίησε τη δέσμευση. Οι συνέπειες είναι η μακροχρόνια επιβάρυνση της υγείας και η διαρκής ομηρία των κατοίκων του χωριού, αφού μέχρι σήμερα η περιοχή συνεχίζει να περιβάλλεται από μαύρα ανοιχτά λιγνιτοφόρα κοιτάσματα, αχανείς εκτάσεις με σκόνη και έναν κάμπο δεσμευμένο από τη ΔΕΗ, τον οποίο οι ντόπιοι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι συνεχίζουν να εισπνέουν ουσίες που εκλύει η εκμετάλλευση του λιγνίτη.
Τον Νοέμβριο του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπόρεσε παρά να παραδεχτεί την παταγώδη αποτυχία των ελληνικών αρχών, δηλώνοντας: «Ενώ υπήρχε μια πολυετής δέσμευση της μετεγκατάστασης της Ακρινής, αυτή δεν έχει υλοποιηθεί. Δεν ήμασταν συνεπείς σε αυτή τη δέσμευση ως κυβέρνηση».
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη τον Νοέμβριο του 2021, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκε στην ασυνέπεια της ελληνικής πολιτείας να μεταφέρει την Ακρινή Κοζάνης μακριά από τον ρυπογόνο λιγνίτη
Την περασμένη Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε το θέμα της μεταφοράς της Ακρινής παρουσία εκπροσώπου της Κομισιόν. Η Επιτροπή αποφάσισε να εγκαλέσει την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μη υλοποίηση της μετεγκατάστασης του χωριού σε βάρος της υγείας των κατοίκων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκονται τέσσερις έλληνες ευρωβουλευτές: ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος (ΝΔ), ο Αλέξης Γεωργούλης (ΣΥΡΙΖΑ), ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος (ΚΚΕ) και ο Εμμανουήλ Φράγκος (Ελληνική Λύση). Ωστόσο, από τους τέσσερις συμμετείχε στη συνεδρίαση και τοποθετήθηκε μόνο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Οι υπόλοιποι απουσίαζαν. Όπως διαχρονικά και το κράτος από την Ακρινή.
Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε αρχικά στο Reporters United σε συνεργασία με τον συνάδελφο Σωκράτη Μουτίδη, δημοσιογράφο και αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Χρόνος» από την Κοζάνη. Μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο στο R•U και τον Άσωτο Ρεπόρτερ.
Διαβάστε ακόμη για την ενέργεια και το περιβάλλον:
Πώς η κρατική ΔΕΗ μοιράζει 21 εκατομμύρια σε διαφήμιση, αλλά δεν λέει σε ποια μίντια
Η ελληνική βιομηχανία διαφημίζει ως καλό το ορυκτό αέριο που καταστρέφει το κλίμα
Πώς η αποζημίωση της Αττικής Οδού μπορεί να καταλήξει στον εργοδότη και όχι στον εργαζόμενο που εγκλωβίστηκε στον αυτοκινητόδρομο
Μέσα στην εβδομάδα εργαζόμενος από τον τομέα των μεταφορών που εγκλωβίστηκε για 30 ώρες στην Αττική Οδό κατήγγειλε στο R•U προσπάθεια του εργοδότη του να πάρει την αποζημίωση των 2.000 ευρώ εκμεταλλευόμενος τους όρους καταβολής που προέβλεψε η εταιρεία.
Ο εργαζόμενος εγκλωβίστηκε από τη χιονόπτωση στην Αττική Οδό το πρωί της Δευτέρας. Έμεινε εκεί για περισσότερες από 30 ώρες χωρίς φαγητό και κατάφερε να βγει το μεσημέρι της Τρίτης.
Σύμφωνα με τον εργαζόμενο, μετά την ανακοίνωση της αποζημίωσης από την Αττική Οδό, ο εργοδότης του τον ενημέρωσε ότι ο ίδιος θα πάρει το χρηματικό ποσό, καθώς το όχημα ανήκει σε εκείνον και όχι στον εργαζόμενο.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο υπάλληλος έμεινε εγκλωβισμένος από τα χιόνια και, σύμφωνα και με ανακοίνωση της εταιρείας, η παροχή προβλέφθηκε λόγω της δοκιμασίας και της ταλαιπωρίας όσων έμειναν για ώρες στον αυτοκινητόδρομο και όχι με σκοπό την αποκατάσταση εταιρικών ζημιών.
Το πρόβλημα: Αν η αποζημίωση δοθεί ανά όχημα και όχι ανά οδηγό, όπως προβλέπεται με βάση τις ανακοινώσεις της Αττικής Οδού, αρκετοί εργαζόμενοι που πράγματι εγκλωβίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο δεν θα αποζημιωθούν, παρότι η περασμένη Δευτέρα δεν είχε κηρυχθεί ως αργία για την προστασία τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και παρότι ο δρόμος έμεινε ανοιχτός εν μέσω κακοκαιρίας.
Σε επικοινωνία μας με την Αττική Οδό, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής η αποζημίωση των 2.000 ευρώ έχει προβλεφθεί να δοθεί ανά όχημα και όχι ανά οδηγό ή επιβάτη, ενώ θα υπάρξουν νέες διευκρινιστικές ανακοινώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι έναντι καταχρηστικών πρακτικών των εργοδοτών τους.
Σημειώνουμε ότι ο εργαζόμενος μας μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, φοβούμενος εκδικητικά μέτρα και αντίποινα από τον εργοδότη του σε περίπτωση αποκάλυψης της ταυτότητάς του.
Αντί επιλόγου, μην ξεχνάτε: αν έχετε κάποια ιδέα για ρεπορτάζ, γράψτε μου στο theo.chondrogiannos@gmail.com.